Lyžování v Jahorině

Lyžování v Jahorině

0 Od Jiří Matějka

Každý rok jezdíme na týdenní pobyt v bosenském olympijském středisku Jahorina. Středisko se nachází nedaleko Sarajeva. Ubytování jsme v hotelu s polopenzí u sjezdovek, které byly každý den upravené. Cestou do Jahoriny i zpět vždy navštívíme přírodní termály a podzemní labyrint Ravne.

Termální přírodní vody

Koupání v horké vodě v zasněžené krajině má svou poetiku. Majitel nám vždy připraví občerstvení, bosenské kafe a jiné speciality. Voda má 38 stupňů, je přímo z pramene, bez chemických přísad a každý den se bazén vypouští a zase napouští. Voda má léčivé účinky, je antiseptická, vhodná na žaludeční a střevní potíže. Doporučuje se vodou proplachovat oči. Voda je pitná v malých dávkách, asi deci každý den.

Labyrint Ravne v zimě

Odpoledne jsme navštívili podzemní labyrint Ravne. V tuto dobu je zde málo návštěvníků a v podzemí jsme úplně sami. V labyrintu je vysoká koncentrace záporných iontů, které příznivě působí na lidský organizmus. V tunelu jsou meditační komory kde si meditaci můžete na plno užít, třeba každý sám. Dokonalý pocit tmy a ticha zažijete když zhasneme světlo.

Jahorina

Olympijské středisko Jahorina je moderní areál s mnoha vleky a čtyřsedačkami. Horská služba a personál se vzorně starají o sjezdovky. Po ránu je nejlepší vyjet na svahy a užívat si tzv. manžestru. Do Jahoriny jezdí lyžovat majetní lidé z celého Balkánu, proto zde není nikdy přeplněno. Poloprázdné sjezdovky bez front u vleků.

Na sjezdovkách jsou hospůdky s domácí obsluhou a hudbou. V každé si můžete dát nějakou místní specialitu připravenou z čerstvých surovin. Každý den lyžování jsme zakončili v nějaké hospůdce. Někdy se stane že po uzavření vleků se není jak dostat přes kopec na hotel. Vždy vám někdo pomůže. Nás například takto převezli ve vánici temnou nocí na rolbách přes kopce na druhou stranu areálu. Byxl to nezapomenutelný zážitek.

Na hotelu máme snídani a večeři formou bufetu, kde si můžete vybrat pokaždé něco jiného. Spokojeni byli vegetariáni i masožravci. Večer je volná zábava, ale je zde několik možností. Můžete zůstat na hotelu a využít noční bar s hudbou, nebo zajít do nedaleké koliby s živou hudbou.

Jeden den v Sarajevu

Třetí den lyžování bývá kritický, proto jezdíme do Sarajeva. V Sarajevu navštívíme unikátní archeologické muzeum a večer se jdeme projít pěší zónou v historickém centru. Místo hotelové večeře si vždy najdeme nějakou hospůdku, nebo vyhlášenou sarajevskou čevapčičárnu. Kdo ji nenavštívil, jako by nebyl v Bosně, tvrdí místní.

Archeologické muzeum je světový unikát. Jsou zde soustředěny římské a slovanské památky, které v takovém množství nikde neuvidíte. Součástí muzea je etnografický a přírodovědný areál.

Poslední dny si užijeme na sjezdovkách. Na cestě domů se opět zastavíme v labyrintu Ravne a v přírodních termálech. Lyžování v Jahorině je neopakovatelný zážitek. Takovou svobodu, jaká je v Jahorině, na alpských svazích nikde nezažijete.

Pojeďte s námi příští rok. Těšíme se na vás.

Jirka a Tomáš.


Pojeďte s námi. Nové cesty a expedice najdete zde. Pro informace a objednávky pište, nebo volejte: info@novycestovatel.cz, Tel: +420 777 770 609 (608)